Apple Gebruikersgroep Limburg

Waarom mijn MacPro kapot ging

In April 2007 kocht ik de eerste MacPro Double Quad Core 3.0 van Nederland. Ik had gehoopt dat hij zeker 8 jaar zou mee gaan, Helaas ging hij na 5 jaar en 4 maanden kapot. Processor naar de knoppen. Een Apple monteur gebeld of reparatie mogelijk was. Dat wordt te duur verteld hij en ik heb me maar een nieuwe gekocht.
Wat te doen met de oude?

Ik besloot zelf op onderzoek te gaan, om te kijken hoe hij kapot is gegaan en ik denk dat ik het gevonden heb.
Bij IFixit gekeken of er een gebruiksaanwijzing was om hem te slopen. Die was er niet. Nu ben ik van beroep automonteur geweest, dus hoe ik dingen uit elkaar moet halen weet ik wel en ik heb ook het nodige gereedschap.
De harde schijven had ik er sowieso al uitgehaald en gebruikt in de andere computer. De houders kun je niet meer gebruiken, die zijn anders. DVD-speler eruit is ook niks aan, kun je er gewoon uittrekken, en ook de geheugen platen, bij 2 processors dus 2 stuks. De geheugenplaathouder is er ook zo uit en de procesoren zijn afgeschermd met een plaatje dat met magneetjes vast zitten op de voorste koeling en op de geheugenplaathouder. Om verder toekomen moeten de koelelementen van de 2 processors verwijdert worden. en daar moet je noal wat geduld voor hebben. De koeling is vrij hoog en van de 8 schroeven moet je er 6 blind er uithalen, ze zitten zo gemonteerd dat je ze niet kunt zien. Het duurde 3 dagen voor ik ze eruit had. 3 dagen? je je moet er de rust voor nemen. als je je begint te stressen, stop er dan mee, want dan lukt het niet, als je dan de dag erna weer probeert dan gaat het misschien wel.

schijfje zit scheef.
Toen ik de koeling-element er af haalde zag ik, dat tussen de koeling en de processor een schijfje en een schijfje zat er niet goed op. ze zitten er niet los tussen als je dat denkt. Bij de montage is er iets fout gegaan. Als een processor 5 jaar lang niet de koeling krijgt die hij moet krijgen, is het versluit natuurlijk te groot en geeft hij de pijp aan Maarten, helaas is dat dan wel buiten de garantie.

Als je de 2 koelelementen er uit hebt, dan pas kun je het schrootje van de voorste ventilator los maken. Een van de schroeven zit namelijk achter de koeler. Als ze dat anders hadden geconstrueerd, en dat had makkelijk gekund, dan zou het een stuk eenvoudiger zijn om de koelers van de processors te verwijderen.

Als de voorste ventilator er uit is, dan kun je het moederbord gaan losschroeven en de kabels loshalen om het te verwijderen. Om de kast zelf uit elkaar te halen, dat gaat niet zomaar. Het sluitdeksel had ik al gebruikt, zegt Greenpeace niet dat je alles moet gebruiken. Dus het hoogwaardig aluminium kun je dus overal voor gebruiken, roest niet, je kunt er dus nogaltijd een bloembak van maken.

In de kast zit nog altijd de voeding, die zit vast met tork-schroeven, terwijl de plaat waar de harde- schijven op vast zitten weer vastzit met Philips-schroeven. Het aantal verschillende schroeven moertjes dat gebruikt wordt voor de montage van de kast is idioot groot, bovendien zijn er ook nog grote gedeelten die die met popnagels vast zitten.

Een MacPro is duur in de aanschaf, hoogwaardige materialen gebruikt enz. enz. Maar de materialen zijn het vaak niet, het productie proces kost het geld. Wat opvalt is dat de schroeven die makkelijk te bereiken zijn moer vast zitten en deschroeven die moeilijk te bereiken zijn, draai je met de vingers los. Als het en auto was geweest, zou hij onder het rijden, de nodige schroeven zijn verloren.
Vanbuiten ziet het allemaal perfect en glimt uit, maar van binnen is het een puinhoop, als dat alles is wat de constructeurs in Cupertino kunnen bedenken, dan begrijp ik waarom Amerika in een depressie zit.

Het was inderdaad veel te duur om een processor of een moederbord te vernieuwen, maar dat komt alleen maar dat ze van construeren in het jaar 2007 geen kaas hadden gegeten.
Koelers moeilijk te bereiken schroeve. het scheve plaatje is duidelijk te zien